Scoil: Eachléim (uimhir rolla 12373)

An Eachléim, Co. Mhaigh Eo
Máire Ní Chróinín

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Bhí sí dall as sin amach. Aon lá amháin sí ag siubhal tríd na dúmhacha agus d'airigh sí crónán an t-srutháin i ngar dí. Rinne sí belach go dtí an sruthán chrom sí síos lé na h-éadan a níghe ní túisce a rinne sí sin fuair sí radharc a súl ar ais. Tá tobar beannuighthe san áit ar nigh sí a h-éadan agus tigeann na sluaighte ann gach bliadhain chun turas a thabhairt. Chuir sí mainistear ar bun ar an bFál-mór agus lean sí uirthi ag comhairluighadh agus ag teagasc na ndaoine. Idir an Eachléim agus Fál-mór tá baile an Tearmuin agus ba leis an mainistir a bhí ag Deirble é. Tá fothracha na mainistreach le feiceál ar an bhFál-mór go fóill agus le h-ais na bhfothrach céadhna tá uaig Deirble.
    Nuair a bhíodh Deirble ag dul ar aistear fada, théigheadh sí ag marcuigeacht ar an asal agus théigheadh an t-asal síos ar a dhá ghlúin agus d'fág sé rian a ghlún ins an leic. Aon lá amháin thainig si go dtí an Eachléim agus thainig sí go dtí an tobar. Chrom sí sios le deoch a fhághail agus d'fág sí rian a lámh ins an leic
    An tAthair Ó Maolfabhail