Scoil: Eachléim (uimhir rolla 12373)

An Eachléim, Co. Mhaigh Eo
Máire Ní Chróinín

Ar an leathanach seo

1. Beirt dearbhráthair b'eadh iad, agus dhá fhile freisin. Bhí Doimnic ina fheilméar. Fear mór neartmhar a bhí ann, agus b'é an fear a bhfeárr ag caitheadh cloch-nirt(?) agus an léimeadar a bfearr a bhí le fágháil an uair sin. Bhí Séamus in a fhear siopa ar an nGeata Mór. B'é an daimhseóir agus an fear ceóil ar na pioba, agus ar an mbeidhlín a bfearr insan gconndaé é. D'fóghluimeadar ladin fraincis agus gearmánais chomh maith le béarla agus gaedhilg chois na teineadh.
    Ní deachadhar lá ariamh ar sgoil acht níor fhág sin gan fógluim iad. Rugadh iad ins an mbaile a dtugtar Agul air i bparáiste Bheannchuir. Phós Séamus inghean duine uasal darb ainm dí Máire Ní Robastúin. Bhí deis mhaith aice. Ba mian le Séamus an Geata Mór fágáil agus dul a chómhnaidhe do'n Valley Green acht dúiltaigh Máire, a bhean dul leis nó go ndearna sé an t-amhrán seo.
    "A Mháire tá dí-chéillidhe ort mara a dtigidh tú chun an t-sléibhe"
    D'imthigh sí leis annsin bochtuigeadh iad ins an droch-shaoghal