School: Doire an Chairn (roll number 12976)

Derreenacarrin, Co. Cork
Nóra, Bean Uí Shéaghdha

1. Timpeall dachadh bliadhan ó shin bhí fear i gCurabh dar a b'ainm dó Liam Ó Súileabháin agus bé an beidhileadóir a b'fearr a bhí mór-timpeall na h-áite seo. I gcionn tamaill do cheap sé bhiedhlín a dhéanamh.
    Aon lá amháin chuaidh sé síos go Derloch agus connaich sé chrann ann agus gearr sé píosa de. D'fhéach sé air go maith [?]agus chonnaic sé gurab é an t-adhmad ba chruiadhe a chonnaic sé [?] Dubhairt sé leis féin go ndéanach sé an bheidhlín. Thosnaig sé air é dhéanamh agus d'eirig leis go maith agus ba ghearr go raibh sé déanta aige ach na sranga. [?] sé na stranga annsan agus críochnig sé an bheidhlín agus do sheinn sé go bínn é.
    Tháinig móran daoine chun é chloisint mar níor chreideadar gur dhein sé é. Bhí mo athair ar na daoine ba thúisce a chualadh é ag seint ar dtúis. In na dhiaidh sin do dhein sé mórán amháin. Seo ceann aca.
    "I wish I was in Corrin's hill
    To view fair Curragh's rushing rill