School: Doire an Chairn (roll number 12976)

Derreenacarrin, Co. Cork
Nóra, Bean Uí Shéaghdha

na fearaibh acht d'fhanadhar ann go dtí meadhon oidhche.
    Do chualadar an coileach ag glaodhach. Do phreab an bhean ruadh 'na seasamh agus dubhairt sí. "An t-aon mar a thugann léis an Cuireata a bhuaileadh é agus an dara glaodhach coilig sé mo bheannact a sgaoileadh leis.
  2. Bhí fear agus bean ann fadó agus bhíodar 'na gcómhnuidhe i gCílloromalibh tri míle go leith thoir thuaidh ó Adrigól. Seán Macárthaigh do b'ainm don fear agus Síghle do b'ainm dá mhnaoi. Bhí triúir mac acu ach nuair a bhíodar óg fuair an t-athair agus an máthair bás. Sara bhfúair an t-athair bás do chuir sé saghas draoidheachta ortha nách féidir leó caint go ceann seacht mblíadhna. Nuair a bhí na seacht mblíadhna shúas dubhairs an mac do b'óige "Do chúalas bó ag buarthig" I gcionn seacht mblíadhna eíle dubhairt an tarna mac "Cár bhúair sí" agus i gcionn seacht mblíadhna eile dubhairt an tríomhadh mac "Is dóich liom go gcuirfidh ár gcaint as an mbaile sinn."
    Cáit Ní Mhathghamhna
    Coolieragh, Co. Cork