School: Seanafarachán (roll number 12646)

Seanadh Farracháin, Co. Galway
Seán Mac An Ríogh

go mbeadh fhios aici b'féidir cá raibh sé in a chómhnaidhe
    Lá ar na bhárach d'imthigh Seán leis go dtáinig sé go dtí an teach seo. "Céad failte romhat" ars an drishiúir "agus capall mo drithiúra ad" ar sise. Thosuigh sí ag tóraidheacht leabhar acht chinn uirthí é d'fhághail amach cá raibh Féasóg Ruadh in a chómhnaidhe. Fuair sí Iorch agus do ghlaodh sí ar na hainmhidhthe go léir acht ní raibh fhios aca cá raibh Féasóg in a chómhnaidhe. Annsin ghlaodh sí ar na héanacha agus tháinig siad go léir acht an t Iolra agus faoi cheann tamaill tháinig seisean "Cá raibh tú" ar sise leis "le fada"? "Bhí mé ag goid caorach ó Fhéasóg agus dhá thóirt de na éannachaibh "Tá fear annseo" ar sise "agus caithfidh tú é thabhairt go teach Fhéasóig Guirm" "Tá go maith" ar seisean "acht tá an bhealach fada agus caithfith tú píosa feola a fhághail dhom."
    Fuair siad píosa feola agus chuaidh Seán ar a dhruim agus ghread siad leobh. 'S gearr go raibh siad sa tsráid ag Feasóig. "Cá as a dtáinig tú" arsa Feasóg Gorm "no cé'n chaoi fuair tú amach cá raibh mise mo chómhnaidhe". "Ara muise ar seisean "ba rud an réidh tusa a fhághail amach" adeir sé "Anois" arsa Féasóg "Gaibh abhaile agus seo cean de mo chuid inghneacha le pósadh duit agus tá do mhála óir agus do chaisleán sa mbaile rumhat. Chuaidh Seán abhaile agus a bhean agus bhí sé saidhbir sáthach uaidh sin amach.
    AT0313: The Girl as Helper
    Seán Ó Cúinin