School: Árd Aoibhinn

Ardeevin, Co. Galway
Dll. De Grás

1. (continued from previous page)
    Annsin iseadh do bhailigh an Mhárta na gaotha go léir chuige acht do theip air (?) do mharbhadh acht do fuair sé lá ar iasacht ó Aibreáin agus do chailleadh an t-sean-bhó riabhach le fuacht is le h-anfa an tríomhadh lae.
    Bíonn na laetheannta sin an-fhuar gach bhliadhain anois beagnach. Laethe Thuille ná Cincíse:- sé sin deire seachtmhaine na Cincíse. Deireann na sean daoine go mbíonn sé an fhliuch i rith na h-aimsire sin go léir. Bíonn sé fíor gach bliadhain.
    Deirtear ná'r cheart treabhadh ar an céad lá de'n bliadhain, mar ní bhíonn a gcuid bharraí go maith acu dá ndéanadh siad sin.
    Deirtear dá dtuiteadh an tríomhadh lá déag de mí na Lughnasa ar an Aoine ná'r cheart aon rud d'ithe ná d'ól ar an lá sin mar gheóbhadh siad bás ar an dtríomhadh lá déág de mí na Lughnasa san mbliadhain in a dhiaidh sin.
    Ní théigheann aon long amach ar an bhfairrge an lá sin. Ní bheadh an t-ádh ortha dá dtéigheadh siad amach.
    Ní chaitheann aoinne cipín soluis isteach san dteine Lá Coille. Sé is lá
    Máire Ní Chiaráin