School: Árd Aoibhinn

Ardeevin, Co. Galway
Dll. De Grás

1. Tá cuigeann againn sabhaile. Is le mo mháthair é. Cheannuigh sí ins an siopa é. Thug sí púnt air. Seo í an chaoi a dhéanann sí an maiscread.
    Cuireann sí túlán lán d'uisce fuar ar an teine. Nuair a bhíonn sé fuaichre tógann sí suas é. Sgólann sí an cuigeann leis. Caitheann sí an t-uisge sin amach. Cuireann sí uisge fuar ann annsin chun an chuigeann a fhuaradh.
    Cuireann sí an t-uactar ins an gcuigeann. Cuireann sí an chlúdai air annsin. Cuireann sí an cuigeann i lár an urláir. Cuireann sí griosaidhe faoi'n gcuigeann. Casann sí lámh na cuinneóige go tapaidh.
    Bíonn sí tuairim uair an chluig ag déanamh an ime. Nuair a bhíonn sí tuairim is leath uair á chasadh cuireann sí muga uisce te ann chun an ime a bhailiú
    Nóra Ní Mhainin
    Bushtown, Co. Galway