School: Árd Aoibhinn

Ardeevin, Co. Galway
Dll. De Grás

1. (continued from previous page)
    cloch go h-an trom agus bhí cuma cruinn uirthi. Tá sé aige fós. Bhí go leor sidheóg ann agus tá fós. Oidhche amháin bhí go leor buachaillí ag thart agus chuala siad an caoineadh, bhí faitchíos ar chuid aca agus ní raibh ar an chuid eile, mar chuala siad roimhe sin go raibh sidheóga ann.
    Cúpla bliadhain in a dhiaidh sin bhí Tomás Ó Mhí ag treabhadh na páirce a bhí in aice an leasa agus dubhairt sé leis féin go dtreabhfadh sé an lios agus nuair a bhí sé in aice an leasa stad na capaill agus ní rachadh siad céim níos fuide.
    Annsin bhí ar Tomás na capaill a thabhairt abhaile. Nuair a bhí na Danair ann do bhíodh solas aca gach oidhche agus thosuigh na daoine ag cur suas solais freisin agus chuaidh siad go tíortha eile.
    Fuaireas ó: Caitlín Ní Chonduib, Máiréas Ní Chonduib, Baile-na-Sgeiche, Cluain Mhonda, Caisleán Riabhach.
    Caitlín Ní Chonduibh
    Máiréad Ní Chonduibh