School: An Ghrafaidh (Graffy) (roll number 10130)

An Ghrafaidh, Co. Donegal
Proinnsias Ua Braonáin

1. (continued from previous page)
    leis an t-sagart agus d’innis fa’n anas a bhí orra siocair nach raibh pighinn leis an caiptín agus d’innis do fá’n chreach agus gur b’é fear ina pobhall féin a raibh an t-airgead ‘saca san aige. Bhí an Dómhnach ann lá thar na bhárach agus nuair a bí an t-Aifrionn léighte agus an seanamóir deánta ag an sagart, tug sé amach go rabh gaduigheacht deánta ag fear ins an phoball agus an t-airgead a thabhairt suas fad leisean. Lá tar na bhárach go dtabhairfeadh sé dó’n caiphtín é. Táinic lá agus d’imthigh seachtmhain ach níor táinic a’nduine leis an t-airgead. An darna Dómhnach trácht sé aráis agus sé do gaduidhe an t-airgead a thabairt shuas ach ní dhearnadh é. Tamaill in a dhiaidh seo tháinic rud éiginteacht Friotar ar shúboibh fear ins an phoball darbh ainm Creagach agus táinic sé anois fad leis an t-sagart ag iarraidh léighis air. Níor dhubairt an sagart dadaidh ach toiseach scríob ar phaipéar. Nuair a scríobh sé giota thug sé do’n fhear é agus d’innis do a dhul suas fhad leis an Dochtúir Ó Siagail i mBéal ath Seanaigh agus an páipéar a tabhairt do agus go ndeánfadh an dochtúir suas léaghas do.
    Rinne sé sin agus nuair a dá mharc an dochtúir ar an páipear seo an rud a bhí sgríobhta air :-
    Máighread Máire Ní Bhraonáin