School: An Ghrafaidh (Graffy) (roll number 10130)

An Ghrafaidh, Co. Donegal
Proinnsias Ua Braonáin

1. (no title) (continued)

Tá abhainn ag dul fríd báile-fearainn an Grafaid ar a d'tugtar an Drúis...

(continued from previous page)
    dhul agus tráthnóna amháin bhain sé as amach chur na baile ach tháinig sé aráist bordaigh an n-oct o’ clog. Annsin théideadh sé sior achan tráthnóna na bhaile na dhiaidh sin.
    Ach an tráthnóna seo tharraing sé ar an bhaile agus bhí aige le dhul trásna na abhana agus bhí leach mór no cloc amuigh ar lár na abhana agus shiubhal an gasúr amach go dtí’n leac seo agus suidh sé ar an leac agus shíl sé. féin go rabh an ghrean aige ag amarc [ag] ar na breic s’an abhann.
    Bhí go mait is ní rabh go holc ní rabh sé maith go leor s’an áit a rabh sé, go racfadh sé isteach s’an uisge in’ diaidh na mbreac go bfuigeadh sé greim ar chionn aca. Nuair a bí se tursach ar an obair sin rinne sé amach go suideadh se ar an leac aráist agus rinne sé sin. D’éirig sé tursach ag amarc ar an uisge agus thuit sé isteach sa’n abhainn agus baiteadh é.
    Anois síl an bunadh i Sráth-Chasain go rabh an t-ám ag an gasúr i bheit ag teacht agus shíl siad go rabh rud éigin céarr agus bhám fear a toighe
    Cáitlin Nic Aodha
    Máire Áine Nic Dhiarmuidhe