Scoil: Scoil N. Mocomóg

An Cheapach Bhuí Mhór, Co. Chorcaí
Seán Ó Macháin

Ar an leathanach seo

1. Bhí an císte seo deanta de'n prátaí. Tá sean-bhean ina cómhnuidhe i gCailchuill bean Uí Luasaigh is ainm do agus dúbhairt sí liom gur ith sí go minic nuair a bhí sí na gearrcaile óg ag rith annso is annsúd. Ní ró-mhait nú ba chart dom a rádh ní ró-mhinic a deineadh é san am san acht go hannaimh a gheóbhaidís é an uair sin. Ar dtúis gheóbhaidís sghreab stáin troig ar fhaid agus troig ar leighead lán de phollaí beats. Bhí an stán iompuighthe isteach ar thaobh amháin i dtreó go mbeadh puisín air.
    Annsan do [chimleadar?] na prátaí i gcoinnibh an phuisín chun go mbeadh said an-bheag ar fad. Mheascadar plúr leis na prátaibh annsan agus chuirfidís ar an ngreideas é. Bhí brannsa aca i gchóir na cístí san. Ní chuirfidís aon síoda tríd. Bacáileadar tirim é. Bhí na cístí san le fághail mór-thimcheall na h-áite seo caogadh blíain o shion agus dúbhairt sí go bfheacha sí ceann deunta triochadh blíain
    1. táirgí
    Seán O Macháin
    Bean Uí Luasaigh
    92
    Gairm bheatha
    Bean táilliúra (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)
    An Chaolchoill, Co. Chorcaí