Scoil: Scoil N. Mocomóg

An Cheapach Bhuí Mhór, Co. Chorcaí

Ar labhart an chuac im'chúl
    Ar dheiscint an giorrfíadh sa drucht
    Na beadh an bhliáin sin ([lom?] laóna) liom lóom.
  2. Scéal na bó i gCum na Feóla
    Do bhí Mícheál, Díarmuid, agus Cáit Ní Súilleabháin ag teacht abhaile ón aonach a bhí i mBeanntráighe caogadh blíain o shion. Bhí an grían ag brath ar dul fé. Tamall roimhe sin bhí bó aca sa bhaile agus bhí sí breoithe tamall, agus tar éis bháis. Nuair a bhíodar ag teacht go dtí droichead snáimh chonnachadar an bhó a fuair bás cúpla cúpla lá roimhe sin agus í ag rith go mear. Do léim na fir amach on dtruachail chun cosg a chur leí ach do theip ortha glan.
    Annsan chuadar abhaile agus d'innsigheadar an scéal dos na daoine eile. An oidhche sin nuair a bhí sé ag crúdh na mbó, chonnachadar an bhó airís. D'fhán an ghamhain acu ar feadh tamaill fada. Maidin áirithe nuair a dhúisigheadar bhí an gamhain imtithghe uatha, agus chuarduigheadar gach áit ach mo léir ní fuaradar taisc ná tuairsg mar gheall uirthi go dtí an lá seo.
  3. Scéal púca eile
    Tá lán scéalta againn mar gheall ar na púcaí a bhí ann fadó ach bhfearr liom ná aon scéal aca ceann a d'innis mo mháthair dom i dtaoibh púca a bhí i [gCaolinaigh?] i n-aice Beul-Atha-an-Ghaorthaidh. Do thuit sé amac nuair a bhí mo shean-mháthair na cailín óg. Tháinig sé i mí na Samhna 1804 agus lean sé am go mí na Márta. Sórt caoine a bhí aige agus tosnuigheadh.
      1. filíocht