Scoil: Scoil N. Mocomóg

An Cheapach Bhuí Mhór, Co. Chorcaí
Seán Ó Macháin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    le dul fé na gréine gach tráthnóna agus annsan críochnuigheadh airís le h-eirighe na gréine. Tháinig an sagart go dtí an áit an lá a d'imthigh sé agus bhí fothraim mór cosamhail le toirneach ann, agus d'airigheadar é ó Doire bhán go Caolmhaigh.
  2. Scéal an tSearrraigh
    Tamall fada o shion suas le seachtmhó blían bhí máthair bean Uí Charthaigh agus fear a chéile ag teacht abhaile ó Magcromtha. Bhí sé a lár na h-oidhche agus an ghealach agus na reiltíní san spéir. Láir a bhí aca agus bhí sionnach aici sa bhaile. Bhí sí ag sodar go [inear?] agus tar éis tamaill chonnachadar siorrach ag léimhnig agus ag rith os cómhair na láireach amach. Bhí an capall ag seithrigh agus tar éis tamaill d'imthigh an siorrach mar a slogfadh an talaimh é.
    Ar teacht abhaile dóibh do chuireadar an láir agus a shiorrach féin isteach sa stábla agus lá ar na bháireach i ndiadh san fuair an siorrach a bhí aca bás.