Scoil: Scoil N. Mocomóg

An Cheapach Bhuí Mhór, Co. Chorcaí
Seán Ó Macháin

Ar an leathanach seo

1. Lánamha a bhí ann uair i dtig beag uair i n-aice Droichid Carraig an easpaigh. Bhí an tigh suidhte lastig den droichead san áit a bhí céardcha. Fuair an fear bás agus bhí a bhaintreach ann agus trúir mac aice. An fhaid agus bhí an murar ag eirighe suas ní fhuair an mháthair mórán buadh le n-a dtógaint, acht nuair a tháinig ionnta bhí an áit a bhí aca ro-bheag agus ní raibh aon rud le deanamh aca. Braith na garsúin féin é sin mar bhí tuisgint ionnta.
    Chuireadar a gcínn le na chéile, agus d'aontuigheadar na'raibh aon deallradh dóibh bheith caithte sa bhaile ar brúghadh
    AT0653: The Four Skillful Brothers
    Seán O Macháin