Scoil: Scoil N. Mocomóg

An Cheapach Bhuí Mhór, Co. Chorcaí
Seán Ó Macháin

Ar an leathanach seo

1. Bhí na prataí an-reisiúil an bhlíain roimh an ghorta. Ní raibh meas madra ag na daoine ortha. Do gheáradar na sgiolláin le cleite gé. Bhí scéal ar innsint i mBeanntraighe mar gheall ar fear agus bean go raibh páiste aca ag fághail báis le heaspa bainne. Sliobairt teannaidhe cnapaigh b'eadh an t-athair agus chuaidh sé ag crúdh bó.
    Thaínig an fear gur leis an bhó ar a ball agus nuair a d'imnig sé an scéal dó go raibh a pháiste leis an ocras. Innid an bataráil thug sé bainne go léor gach lá dó chun gur tháinig an aimsear níoss feárr. Blíanta in a dhiaid an ghorta bhí meas mór ar prátaí agus tiochfadh fear o'n gcapall agus thógfadh sé prátaí beag o'n mbóthar. Indhiaidh sin do bhí bean
    1. am
    Buachaillí na Scoile