Scoil: Scoil N. Mocomóg

An Cheapach Bhuí Mhór, Co. Chorcaí
Seán Ó Macháin

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear in a chómhnuidhe i nInse Géimhleach fadó agus do dhein taidhbhreadh do go raibh crócha óir istig sa dún. Thosnuigh sé ag romhar é féin agus beirt fear eile agus bhídar ag obair ann ar feadh trí lae. Bhí clais mór deunta aca annsan agus bhí sé le feiscint ag na daoine go léir a bhí ag dul chun an mhargaidh. Tar éis tamaillín fuaradar an crócha mar a deirtear.
    Seán O Macháin
    An Chaolchoill, Co. Chorcaí
    Buachaillí atá ag teacht ar scoil anseo
    10
  2. Tá tigh Dhónal Uí Rourc suidhte tamaillín beag taobh thíor den scoil seo Mocomóg. Tríochadh bliadhán nú mar sin adubhairt Dónal liom féinig bhíomar go léir go seascair cois teine nuair a bhual stranséir caol árd isteach an dorado chúghaim. Ní raibh fhios agam cé a bhí ann agus durfhiadh ar seisean níl sé agam fós. D'íarraidh sé orin loisdín na h-oidhche a tabhairt dó agus gan dabht do thugamar. D'ith sé a shuipear agus tar éis tamaillín d'imthigh sé sa leabaidh mar bhí tuirse air tar éis a aistear fada ón domhan thiar America.
    D'fhán sé again ar feadh trí no ceithre lae agus do dhein taidbhreadh dó go raibh cróca óir i bhpáirc éigin. D'eireóchadh sé i lár na h-oidhche agus raghadh sé amach i gcómhnuidhe. Do dhein sé claims mór ins an bpáirc. Ins an oidhche a bhíonn sé ann i gcómhnuidhe. Tar éis tamaillín d'fhág sé an áit gan focal a rádh agus ní dúbhairt sé aon nídh linn mar gheall ar an óir. Is dóigh liom go bhfuar sé pé rud a bhí ann pé scéal é nuair a d'imthigh sé comh socair ón áit.