Scoil: Scoil N. Mocomóg

An Cheapach Bhuí Mhór, Co. Chorcaí
Seán Ó Macháin

Ar an leathanach seo

1. Bhí tealtalaidhe fir le feiscint go minic mór thimcheall na h-áite seo nuair a bhíos na cailín óg. Piobaire an chuill a tugtar air. Bhí capall breach aige agus bhí sé ag marcuigheacht ar an gcapall agus é ag dul ó áit go h-áit agus é ag seinnt ceóil acht bhí níos mó ná san aige mar bhí sgata tabhair in a dhiadh i gcomhnuidhe agus uaireannta bhí mionáin aca go léir. Tíochadh sé i gcómhnuidhe chun na h-áite nuair a bheadh na "suidheachán faoisdine" ag suibhal ag na sagairt.
    San tsean-aimsear bíodh rinnce aca i gcómhnuidhe nuair a bhíodh na "Suidheachán Faoisdine" críochnuigthe agus an piobaire seo a bhíodh ann chun an cheóil a seinnt. Bhí meas mór ag gach einne air agus ní deinnidis aon díoghbháil ar é féin agus a lucht leanamhna ríamh.
    Deirtear leis go raibh eagla ar na daoine roimis sar a aoirfeadh sé íad agus thabairfidís beat-uisce agus gach uile rud dó. Deirtear leis nár glach sé corp críost ríamh agus pé scéal e níor dhein sé aon rud eile as an slighe.
    Seán O Macháin
    An Chaolchoill, Co. Chorcaí