Scoil: Scoil N. Mocomóg

An Cheapach Bhuí Mhór, Co. Chorcaí
Seán Ó Macháin

sé leis na an sluaigh ist'oidhche.
    D'innis Seáin a scéal de dhochtuirín.
    "Á" ar seisean ort fhéin bíod mar d'fágais do chapall agus do chairt i lár an bhóthair an oidhche úd ag dul go Corcaigh. Bhíodar an tslíghe orainnse agus da dheineadar san duit mar "sampla". Ní cheart ríamh capall agus cairt d'fhágaint i lár an bhóthair mar sin gan íad do tharraingt isteach ar leathtaoibh.
    Trí fichid iseadh aos fir
    Triúr fear " fiadh
    Trí fíad " fiolar
    Trí fiolar " iomairt críche
    Agus trí iomairí críche ó thus go deire an domhan
  2. Do bhíodh an fear seo Coinnín na bpucaí leis na púcaí fadó agus lá amháin bhí sé ag ól i dtig tabhairne nuair a thánaig fear ó beal-átha-an-ghaorthaidh isteach. Tosnuig an fear seo ag magadh fé agus a rádh nach raibh aon chiall leis a chainnt agus ná bíodh sé leis na púcaí in aon chor.
    "Tá go maith" arsa Coinnín, "an cuimhin leat an oidhche áirithe seo nuair a d'eirigh ar mhaidin bhí do [léig?] caithte amuigh ar an úrlár agus é go léir salach agus níor thuigis an scéal in aon chor.
    Rud eile is salach an tig a coiméadann do bhean.
    Ní dubhairt an fear seo fochail ach súibhal amach mar bhí an craft ag Coinín.