Scoil: An Bloscaod Mór

An Blascaod Mór, Co. Chiarraí
Máire Nic Gearailt

Ar Chaoire:
    An chrithir-olla: An iomarca feóla fé ndeara an galar. Deirtear má baintear fuil as an ainmidhe go ndeineann sé bogadh dóibh – an chluas nó an t-earball a gearradh beagán.
    Léith-uisce: Luibh iseadh é seo a itheann na caoire agus a thagann chun galair dóibh. Caithtear brath ar an ndochtúir chun leighis dóibh.
    An Chrúibíneach: Tagann so ar bhuaibh agus ar chaoire. Aol a chaitheamh thíos fes na hainmhidhthe agus iad a chur isteach sa chró a deintí fadó. An t-aol a dhortadh timcheall an úrláir.
    Aguisín.
    Leigheas eile air an gceathramha dhuibh – Gairleóg (luibh a fhásann sa thalamh) a thabhairt le n-itheadh do'n ainmidhe.
    Builg uisce: Galar a thagann ar capaill agus ar bhuaibh.
    (i) Min-ruis a beirbhiú agus deoch a dheanamh di ar uisce beirbhthe an leigheas dóibh.
    (ii) Leigheas eile - Teine d'adú thíos fé bholg an ainmidhe agus í a théigheadh go maith. Deineann an teas agus an deathach an t-uisce do bhaint ina shileadh ó cheann an ainmhidhe.