Scoil: An Bloscaod Mór

An Blascaod Mór, Co. Chiarraí
Máire Nic Gearailt

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Thosnuig sí ag gol le bárr canncair lá. Níor bhfada mar sin di nó gur phreab firín beag bídeach isteach ar an úrlár chúiche. D'eachtraig sí a sceal do. Dubhairt an fear beag léi go sníomhfhadh sé féin an snáithín óir di d'á bpósfadh sí é. Dubhairt sí leis ná pósfadh sí aon fhear go deó ach mac an rí agus mara bpósfhadh seisean í ná pósfadh sí go deo. Dubhairt sí leis go mb' feárr di an snáithín óir a shníomhadh di, agus nuair a bheadh sí féin in a Bannríoghain ná dheanfadh sí dearmhad ar a mhaitheasaí.
    "Tá ciall agat ach go h-áirithe," ars an firín grándha. "Tiocfadsa airís amáireach agus má bhíonn fios m'ainme agat sníomhfhad an snáithín duit, ach mar a mbeidh caithfir me féin a phosadh," ar seisean.
    Bhí an cailín bocht ar mire le scannradh roimis, agus bhí sí lán chinnte ná beadh fios a ainme aici.
    Bhí sí go dúbhach tráthnóna nuair a bhuail a h-athair isteach t'réis an lae.
    "Bfuil aon eachtra agat dom t'réis an lae?" ars í leis.