Scoil: An Bloscaod Mór

An Blascaod Mór, Co. Chiarraí
Máire Nic Gearailt

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Siúd léi go dtí an séipéal ag breith ar an ngaoith a bhí roimpe agus gan aon dul ar an ngaoith a bhí na diaidh teacht suas léi. Isteach leis an gcapall agus d'úmhluig do'n altóir agus chuaidh sé ar a dhá ghlúin agus an cailín anáirde san éallait óir. Bhí gach súil sa tséipéal uirthe, agus chonnaic mac an rí go maith í.
    Nuair a bhí an stair deireannach do'n Aifreann léighte ag an sagart d'eirig an capall agus d' úmhluigh sé agus b'siúd abhaile é ar luathas gaoithe. Chuir an cailín an capall agus an chulaith isteach sa ghollán agus shuidh sí cois na teine. Ní cheapfá go raibh sí riamh in aon áit ó'n maidean.
    Bhí an-chibeal agus an-chur tré chéile ag an mbeirt nuair a thanghadar abhaile. D'fiafruig an cailín beag dóibh an raibh aon scéal nua o'n mbaile mór acu. D'freagaruigheadar go borb í, ná raibh aon bhaint aici sin le h aon rud a thárla agus gur chuma di cad a bhí ar siúbhal.
    Bhí an dálta ceadhna ann an Domhnach 'na dhiaidh san. Fágadh an dá phunnan coirce aici le meilt chun aráin a dhéanamh.
    Tháinig an mháthair agus chuaidh an cailín go dtí'n Aifreann, agus bhí árd iongna ar an
    AT0510: Cinderella and Cap o' Rushes