Scoil: An Bloscaod Mór

An Blascaod Mór, Co. Chiarraí
Máire Nic Gearailt

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    D'iarr an sagart ar an scoláire dul go dtí an Easbog ina theannta. Ghluaiseadar araon go dtí an Easbog agus dubhairt an t-Easbog ná raibh faic aige dóibh, go gcaithfheadh an sagart dul go dtí'n bPápa.
    Cómh maith d'imtig, agus ar chlos an scéil do'n bPápa bhí sé ana-bhrónach ar fad. Dubhairt an Pápa go léighfheadh sé Aifreann amáireach agus muna dtuitfheadh a chodhladh air an fhaid a bheadh an coisreacan ar siubhal go mbeadh seans aige.
    Tosnuigheadh ar an Aifreann a léigheamh agus chómh luath is a tosnuigheadh ar fhocail an Coisreacain bhí an sagart ina chodhladh go sámh. Tháinig an Pápa chuige agus dubhairt sé na raibh aige ach trí seansanna eile agus muna bhfanfhadh sé na dhúiseacht nach fhios cad a thárlóchadh.
    "Cuirfhead an cupán so síos sa tobar trí h-uaire agus má théigheann sé go tóin poill trí h uaire beidh mí-seans ort."
    Seadh ní raibh codhla ná suan aige, biadh ná deoch ach é go cráidhte suaidhte. Nuair a gheal an mhaidean chuadar go dtí an dtobar agus an cupán óir acu agus ma seadh d'imthig an cupán síos trí h uaire.
    "O tá an-dhroch greim ort agus ní fheadar
    AT0756B: The Devil's Contract