School: Oileán Iarthach

An tOileán Iarthach Thiar, Co. na Gaillimhe
Seán Ó Ceallaigh

1. An Cearc Ruad
    Bhí cearc ann uair. 'Se a t-ainm a bhí uirri an chearc ruad. Do bhí teach aici. Theigeadh sí amac ' cuile lá ag piocad cipíní lé h-aghaidh teinead. Dó bhí sí amuig lá agus níor dhún sí an doras agus céard a tiocfad isteac ach sionnach agus cuaid sé a bhfalach ar chúla an dorais.
    Nuair a tháinic sí isteach agus na cipíní aici agus i ag cur sios na teineadh tháinic an sionnac agus sil sé breic uirthi. Cuaid sí suas sna rataib. Thosaigh an sionnac ag damsad agus tháinic Ralcaí i gceann na circe agus thuig sí anuas. Cuir an sionnac síos ins mháls i agus d'imthigh sé leis. Do bhí an lá go h-an te. Cuad an sionnach go leigeac sé a sgích agus tuit sé 'na chodlad. Chuir an chearc poll ar an mála. Cuir sí cloc isteach sa mála agus d'imthigh sí abaile. Nuir duisigh an sionnach chroch sé air an mála ar a dhruim agus d'imthigh leis. Nuir chuadh sé abhaile, caith sé síos an cloch sá bpoca. Bhris sí on poca agus dóghadh an sionnach.
    AT0122: The Wolf Loses his Prey. Escape by false plea.
    Pádhraic Ó hAllmhuráin