School: Oileán Iarthach

An tOileán Iarthach Thiar, Co. Galway
Seán Ó Ceallaigh

1. Bhí fear ann fadó. Bhí sé pósta agus bhí aon inghean amháin aige. Bhí sí sin na dall ó rugadh í. Aon oidhche amháin agus é ag teacht ó chuartuigheacht casadh fear sidhe air. D’iarr an fear aidhe air Seán – Seán ainm an fhir – an ngabfad siad go Cnoc Meádha. Dubhairt Seán go ngabhfad ach cé’n sórt spoirt a bheadh ann.
    Dubhairt an fear sidhe gur ann a bheadh na sídheogaí uilig ag bualad báire go lá. D’imthigh Seán agus an fear sidhe leo gan stad gan staonadh gur shroiceadar an áit a raibh an mhuinntir eile. Bhíodar ag imirt annsin go raibh sé gar dó bheith ina lá.
    D’fhill Seán agus an fear sidhe
    Brighid Ní Chonaire