Scoil: Baile Chláir na Gaillimhe (Buachaillí)

Baile Chláir, Co. na Gaillimhe
Tomás Ó Conchobhair

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    leath-acra féir bainte aige sul dá n-itheadh sé aon bhricfeasta agus séard dheireadh na daoine leis " bainfeá an oiread féir leis an gCailleach Bhéarra."
    Bhí fear eile ann agus deireadh na daoine leis " Rómhartha an oiread agus nach rithfeadh an sionnach in dá uair a' chluig".
    (Annraoi Ó Dubhagáin, Móinteach a chuir síos)
  2. Bhíodh na sean-daoine a bhí thart annseo fadó an-laidir. Bhíodh siad in-ann leath-chéad meadhchain d'árdughadh le n-a laidhcímbh.
    Bhíodar in-ann an meadhcha a chur leath-sgór slat. Bhí comórtas i mbaile Cláir uair amháin agus bhí na daoine ag caitheamh an leith-chéid. Is ingarrdha Phádraig Uí Léithneacháin a bhí sé. Ba fear ar Conamara do ghnóthuigh é.
    Bhí duine ann a dtugaidís mar leas-ainm air " Páidín Mear" mar go mbíodh sé indan breith ar Choinínibh".
    B'iad na spailpíní na fi so b'fhearr ag caitheamh an mheadhchain.
    (Seaghán Ó Cuinn, Creag Buidhe, a chuir síos)