Scoil: Baile Chláir na Gaillimhe (Buachaillí)

Baile Chláir, Co. na Gaillimhe
Tomás Ó Conchobhair

1. (gan teideal) (ar lean)

Nuair a bhí Íosa Críost agus Naomh Peadar ag siubhal an domhain fadó casadh fear leo agus thosuigh sé...

(ar lean ón leathanach roimhe)
    droichead dubhairt Íosa le naomh Peadar é a chaitheamh ins an abhainn agus do chaith sé amach píosa dhe agus dubhairt Íosa leis é a chaitheamh amach ar fad agus do chaith sé amach píosa eile de. Dubhairt Íosa annasin mara gcaithfeadh sé amach ar fad é gurbh shin é a f'fhágfadh sainnt na sagart i n-a dhiaidh go bráth.

Uair amháin bhí Naomh Peadar ag siubhal in-éineacht len-Ár dTighearna.

Uair amháin bhí Naomh Peadar ag siubhal in-éineacht le-n-Ár dTighearna. Bhí ocras ar Naomh Peadar agus bhí builín aige agus é dhá ithe. Gach uair a labhaireadh Ár dTighearna leis bhíodh ar naomh Peadar an píosa builín a chaitheamh as a bhéal. Gach áit a chaith Naomh Peadar an píosa de bhuilín d'fhás miosarún ann. Rinne an diabhal an rud céadna agus d'fhás cineál eile ann. Ba nimh iad agus aon duine a d'ith iad caileadh é.
    Baintreach Thomáis Uí Dhubhagáin
    Cathair Ghabhann, Co. na Gaillimhe