Scoil: Baile Chláir na Gaillimhe (Buachaillí)

Baile Chláir, Co. na Gaillimhe
Tomás Ó Conchobhair

Ar an leathanach seo

1. Tá dhá cheardchan sa gceanntar seo. Tá ceann aca taobh an bhóthair atá ag dul ó Ghaillimh go Tuaim agus tá ceann eile ar an mbóthar atá ag dul ó Óran go Baile Chláir. Tá an dá ceann aca i aice le Crois-bhóthar. Bíonngo leor uirlisí ag an ngabhainn nuair a bhíonn sé ag obair. Bíonn casúr agus ord agus pinsiúr agus builg agus inneoin agus go leor rudaí eile aige. Déanan an gabha go leor rudaí as iarann sa gceardchain. Deanann sé céachtai agus pionnaí le haghaidh cliatha agus déanadh sé na cliathaí a bhíodh ag daoine fadó mar bhíodh siad déanta d'iarann. Déanann an gabha cuid dá chuid oibre taoibh amuigh mar bíonn geataí ró-mhór le na ndéanamh taobh istigh.
    Gaeilge
  2. Tá gaba i mBaile Cláir. Micheál Mach Gabhann an t-ainm atá air. Tá go leor uirlisí aige. Bíonn ord, builg, inneoin, casúr, pinsiúr, tairgní agus teine aige. Bhí go leor gabhann sa gceanntar seo fadó. Tugadh Cathair Gabhann mar ainm ar an áit a raibh gaibhne fadó. Deirtear nach ceart aon cheo a dhéanamh ar an ngabhainn mar deir siad go bhfuil sé in dhon an diabhal a thabhairt aníos as an talamh. Déanann an gabha céachta láideacha agus sleagháin. Is sean-céard atá ag an