Scoil: Baile Chláir na Gaillimhe (Buachaillí)

Baile Chláir, Co. na Gaillimhe
Tomás Ó Conchobhair

Ar an leathanach seo

1. Bhí sean-fhear sa tír seo fadó. Bhí go leor airgid aige. Ní raibh a fhios ag na daoine cá raibh an t-airgead. Bhíodh siad ag cuartughadh go leor áiteacha ach ní raibh sé le fagháil aca. Fuair an fear seo bás agus bhíodh go leor sídheóga sa teach. An oidhche seo chuaidh fear a chodhladh sa teach agus ag a dó a chlog san oidhche dhúisuigh ceann de na sidheóga é agus rug sé ar láimh an fhir agus thug sé go dtí an teallach é. D'árduigh sé aníos an leach agus b'shin í an áit a raibh an t-airgead. Thug sé an t-airgead do'n fhear agus bhí sé saidhbhir go deo arís.
  2. An fáth nach dtéigheann figheadóir go h-Ifreann. Bhí figheadóir ann uair amháin agus an rud dhéarfadh sé uair do dhéanfadh sé ficheadh uair é. Nuair a fuair an figheadóir seo bás chuaidh sé go geata ifrinn. "Cé tá annsin" ars an diabhal. "Is fighe- fighe- fighe-..... figheadóír". "Ó níl acht do'n oiread sin figheadóiribh annseo ars" an diabhal. "Bíodh sibh ag imtheacht". Sin é an fáth nach dtéigheann a figheadóir go h-ifreann
    Séamus Ó Dubhagáin
    An Móinteach Theas, Co. na Gaillimhe