Scoil: Baile Chláir na Gaillimhe (Buachaillí)

Baile Chláir, Co. na Gaillimhe
Tomás Ó Conchobhair

Bhí naomh mór i mBaile Cláir fadó agus bhí triúr fear oibre aige.

Bhí naomh mór i mBaile Cláir fadó agus bhí triúr fear oibre aige. Ní raibh aon tslighe beatha aige ach gort féir a bhí in-aice an chaisleáin aige. Nuair a bhí an Foghmhar ann dubhairt an Naomh le na fearaibh a dhul amach agus am féar a bhaint. Dubhairt siad nach dtiocfadh mar gur gearr go dtiochfhadh sé ag báisteach. Dubhairt sé leo dhul amach. Chuaidh siad amach ach ní túisge a bhí siad amuigh agus cuid d'en fhéar bainte aca ná thosuigh sé ag báisteach. Thóg an Naomh leabhar beag amach as a phóca agus thosuigh sé ag guidhe. Bhí sé ag báisteach thart timcheall ar an bpáirc mar bheadh sé as béal soithigh go raibh an féar bainte aca acjt níor thuit aon bhraon báistighe ar an bhféar go raibh sé sáibháilte aca.