Scoil: Baile Chláir na Gaillimhe (Buachaillí)

Baile Chláir, Co. na Gaillimhe
Tomás Ó Conchobhair

Tá go leor scéalta ag bainnt le Fionn agus na Fianna.

Tá go leor scéalta ag bainnt le Fionn agus na Fianna. Nuair a bhí Fionn óg matbhuigheadh a athar agus ar fhaitchíos go marbhóchaidhe é féin cuireadh i bhfolach é ins na sléibhte. Annsin chuaidh sé ina chomhnuidhe le draoi. Chuala an draoi go raibh iasg draoidheachta i n-abhainn na Bóinne. La rug an draoi ar an iasg agus thug sé do fhionn é le na róstadh. Nuair a bhí sé dhá róstadh leag sé a ordóg ar an iasg agus dóigheadh an ordóg ina bhéal do bhlas sé an t-iasg agus bhí fhios aige ar chuile rud agus sin é an chaoi a bhfuair Fionn an teolas mór a bhí aige
  2. (gan teideal)

Uair amháin bhí buachaill ag tabhairt aire do ghort coirce a raibh coirce curtha innti ar fhaitíos go ngoidfeadh na h-éanach é.

Uair amháin bhí buachaill ag tabhairt aire do ghort coirce a raibh coirce curtha innti ar fhaitíos go ngoidfeadh na h-éanacha é. Lá amháin bhí an lá an-te agus bhí an buachaill an-tuirseach de bharr a chuid shaothair. An lá seo tháinig Naomh Ciarán chuige agus d'fhiafruigh sé dhe céard a bhí air. "Ó" ars an mbuachaill. "Tá mé an-tuirseach de bharr mo chuid shoaothair". "Ná bíodh faithchíos ar bith ort" ars an Naoimh. "Tabharfaidh mise coghnamh duit". Do bhailigh an Naomh na h-éanacha ar fad le chéile agus chur sé isteach sa sgioból iad. Cuaidh an buachaill a codhladh go ceann i bhfad agus nuair d'éirigh sé arís leig Naomh Ciarán
    Máirtín Mac Aoidh