Scoil: Baile Chláir na Gaillimhe (Buachaillí)

Baile Chláir, Co. na Gaillimhe
Tomás Ó Conchobhair

1. (gan teideal) (ar lean)

Uair amháin bhí buachaill ag tabhairt aire do ghort coirce a raibh coirce curtha innti ar fhaitíos go ngoidfeadh na h-éanach é.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    h-éanacha amach agus níor rinneadh aon díoghbháil don choirce an fhad is bhí an buachaill ina chodhladh agus bhí an buachail an-tsásta leis an Naomh.

Tá go leor seanscéalta ag na seandaoine thart annseo.

Tá go leor sean sgéalta ag na sean-daoine thart ann seo. Seo ceann aca. Bhí Naomh Seosamh agus an Mhaighdean Muire ag siubhal thart lá amháin. D'fhág siad Iosa Críost istigh i gcliabhán. Nuair a tháinig siad abhaile bhí tlú ina bhéal Aige agus rinne siad an-iongnadh dhe. Mar gheall ar sin, má bhíonn páiste ina codhladh san gcliabhán deirtear gur ceart an tlú a chur treasna ar an gcliabhán má bhíonn muinntir an tighe ag dul amach ionnus nach n-éireóchadh aon cheó d'n pháiste.
    Nora Bean Uí Dhubhagáin
    An Móinteach Thuaidh, Co. na Gaillimhe