Scoil: Baile Chláir na Gaillimhe (Buachaillí)

Baile Chláir, Co. na Gaillimhe
Tomás Ó Conchobhair

Bhí fear ann fadó agus bhí an-tóir aige ar a bheith ag imirt cártaí agus bhí bealach fada air.

Bhí fear ann fadó agus bhí an-tóir aige ar a bheith ag imirt cártaí agus bhí bealach fada air. Oidhche amháin bhí sé amuigh an-deireannach agus ar a bhealach casadh bean-sidhe leis agus d'fhiafruigh sí dhe cé'n fáth a raibh sé amuigh chomh deireanach sin agus dubhairt sé gur ar a chomhairle féin a bhí sin. Do thosuigh an bheirt aca ag troid agus do mharbhuigh an fear í. An dara h-oidhche bhí an fear amuigh comh deireannach céadna. Casadh beirt ban-sidhe dhó agus d'fhiafruigh siad de cé'n fáth a raibh sé amuigh chomh deireannach sin agus dubhairt sé gur ar a chomhairle féin a bhí sin agus thosuigh siad ag troid agus do mharbhuigh sé an bheirt. An treas oidhche bhí sé amuigh comh deireannach céadna agus casadh triúr ban-sidhe leis agus d;fhiafruigh siad dhe cé'n fáth a raibh sé amuigh comh deireannach sin agus dubhairt sé gur ar a chomhairle féin a bhí sin agus do thosuigh siad ag troid agus do mharbhuigh siad an fear.
    A chomhairle dhéin do Mhac Anna
    Is ní bhfuair sé ariamh níos measa