Scoil: An Mhainistir, Carrabeg

An Cheathrú Bheag, Co. na Gaillimhe
An Br. Coinleith Ó Mainnín

Ar an leathanach seo

1. Bhí beirt fhear ann fadó. Lá amháin bhíodar ag cainnt lé chéile. Bhí duine aca ag rádh go rachadh an breágh níos fuide ná an fhírinne, agus bhí an duine eile ag rádh go rachadh ar fhírinne níos fuide. Geall duine (eile) amháin na súile a bhí ina cheann go rachadh an fhírinne níos fuide.
    Siúbhal síad leó annsin gur casadh fear orra. Díarr an fear air cé aca an breagh nó an fhírinne a rachadh ( an breagh) is fuide. Bhí ar an duine eile annsin na súile as a cheann a thabhairt dó. Siúbhal sé leis annsin go dthainic sé go sráid an t-shéipéal. Núair a bhí sé tamall annsin cuala sé na préacháin ag cainnt. Bhí síad ag rádh gur bhaineadh na súile, as an bfhear seo, agus dá rachadh sé go tobar speicíalta agus an uisge a chuimilt dá shuile go bfhuigheadh sé a radhairc
    AT0613: The Two Travelers (Truth and Falsehood)
    Padhraig Ó hEidhin