Scoil: An Mhainistir, Carrabeg

An Cheathrú Bheag, Co. na Gaillimhe
An Br. Coinleith Ó Mainnín

Ar an leathanach seo

1. San tír seo bíonn go leór cleasanna ag na páiste. Bíonn síad ag déanamh gunnaí, capanna, agus go léor rudaí eile. Nuair a bhíonn síadh ag deanam gunna. Geibheann síadh píosa amuidh, agus cuireann síadh poll san ámuidh. (Agus) Annsin chuireann síadh giorre ámuidh ins an poll. Geibheann síadh piose rubhéir, agus cuireann síad an rubhéir istigh san gunna agus cuireann an gunna an rubhéir.
    Seo í caoí a deanann síad píosa top. Geibheann síadh píosa ámuidh. Annsin geibheann síadh poll san ámuidh. Annsin geibhéann síadh píosa beag de ámuidh caoil agus cuireann síadh istigh san poll í. Agus beadh sí deanta annsin.
    San samradh bíonn síadh ag imhirt leithróidh coise agus leitróidh láimhe, agus ag imirt peile.
    Fadhó bhí na daoine indon gunna mór a deanam. Bhí siadh indhon éan beag a marbhugadh. Gunnaí popa a bí mar
    Pádraig Ó Ceallaigh
    Seán de Búrca