Scoil: An Mhainistir, Carrabeg

An Cheathrú Bheag, Co. na Gaillimhe
An Br. Coinleith Ó Mainnín

1. Scéal Greannmhar
    I bhfad ó shin, bhí beirt sean-daoine ann darb ainm Páidín agus Máirín. Bhí go léor oibre lé déanamh ag an mbeirt. Bhí cruithneacht, eorna, turnapí agus fataí le bainc agus Páidín. Bhí a gnóca féin le déanamh, maistreadh a dhéanamh, agus bhí oiabhal oibre aice cun an bhó a coinéal smach ó garraidhe Phadhraig Bhreannaigh.
    Gac lá bhí an bheirt ag clamhsán agus lean siad mar sin ar feadh cúpla seachtmhaine agus ní raibh aon obair déanta acu. Ina dhiadh sin chuaidh Máirín in áit Páidín in áit Máirín. Ní raibh fhios ag Máirín cén obair a dhéanfhadh sí amuigh san gurt agus d'iarr sí ar Páidín a innseacht di ce'n obair a dhéanfhadh sí.
    Duhairt Páidín léití iomas gob leith a bheith déanta aicí sa tráthnóna. Dubhairt sí lé Páidín na rudaí a dhéanfhadh sé féin istigh. Annsin tosuigh Máirín ag baint na bhfataí agus thosuigh Páidín ar a obair féin, agus bhí an-obair air an bhó a choinneáil as garraidhe Phádraig Bhreannaigh.
    AT1408: The Man who Does his Wife's Work
    Seán Ó Loinsigh