Scoil: Machaire Rabhartaigh

Machaire Uí Rabhartaigh, Co. Dhún na nGall
Seán Ó Gallchobhair

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Íce píce ar aghaidh an toighe agus íce píce ar chúl an toighe, ma bhain tusa le íce píce bainfidh íce píce leat= Coll faithche:
    Tá rud faoi an leabaidh ag fanacht le cnámh?= Bróg. Foiligeán ná gréine ag teacht anall fríd an t-sáile fear an chóta ghuirm agus snáithe dearg in-a léinidh. Gliomach. Caidé thig le ceirc dhuibh a dheánamh nach dtig le ceirc bháin a dhéanamh= Thig le ceirc dhuibh uibh bhán a bhreith acht cá dtig le ceirc bán uibh dhubha bhreith. Tá sé ar an t-saoghal le míle bliadhain agus níl sé acht mí go fóill= An Ghealach. Cé an taobh de'n chaora is mó a bhfuil olainn air= Taobh amuigh. Cé an áit ar buaileadh an cheúd táirnige= San cheann. Chuaidh trí nó ceathair de sgeadamáin siar go Dún-na-nGall ní rabh súl nó béal nó teangaidh acú agus iad uilig ag cainnt- Trí tonnaí fairrge. Cuirtear é agus ní fhásann sé= Glasdoras. Cé aca an gé dubh nó an gé bán an ganndal= Ní rabh aon gé ariamh ina ganndal. Chuaidh mé suas an cnoc agus tháinig mé anuas an cnoc agus thug mé liom ar mo dhruim é= Dréimre. Cuirtear isteach dubh é agus tigeann sé amach bán= Fód mónadh. Tomhas orm tomhas ort caidé an dealg a chuir Brighid sa bhrat= Bior siocáin. Caidé an rud ná dtig le Dia a dheánamh= Ní thig leis dá chnoc a dheánamh gan lag do bheith eatorra. Chuaidh éan gan cleite isteach i bpoll agus tháinig éan gan béal agus d'ith sé é= Sneachta a chuaidh isteach i bpoll agus tháinig an grian agus léagh sí é. Caidé an rud a tcí tusa nach bhfeiceann Dia= Ní fheiceann Dia fear níos feárr nó é féin acht tcí tusa. Caidé (ann-amhar) an fáth a n-amharcann an capall thar an chnoc?= Mar nach dtig leis dul fríd an chnoc.
    Caidé an chuid de'n bhó a theíd isteach sa bhóitheach an cheud uair? An anál. Dhá fhear deág i n-a luighe ar leabhaidh agus gan aon duine aca ar cúl nó ar colbha rotha cáirr. Bhí duine bheag agus duine mór ag suibhal an bhealaigh
    Séamus Mac Fhionnlaighe
    Seán Mac Pháidín