Scoil: Mucros (uimhir rolla 5364)

Mucros, Co. Dhún na nGall
Aodh Ua hEigeartaigh

1. Mar fuair Cnapastún Mhucrois an dá bhó a bhí caillte.
    I bpáirc ata ar Mhalaidh na Bruidhne thaobh toir dheas de Thraígh Labhair, tá lios ar bharr an mhalaidh agus deirtear gur bé sin an áit a raibh Cnapastún, rí na sídheóg ‘na chomhnuidhe, lá dhá laethe.
    Nuair a mhair Cnapastún bhí fear ‘na chomhnuidhe i gCnoc Cartha – comhgarach do Chill Chartha dar b’ainm Pilip Ua Grotharthaigh. Chaill an fear seo dhá bhó agus shíl sé gur ghoid Cnapastún iad. Thainig sé fad le Cnapastún lá amháin ag radh. “Thainig mé ag iarraidh mó dhá bho mait arís”. D’freagair Cnapastún é “Go dearbhtha dhuit ní agam-sa ata siad ach tar cugam i mbárach agus dheánfaidh mé mó dhícheall ias a fághail duit, agus mó gheibhim fhéin is iomdha fear de mó chuid-se a bhéas marbh i bhfathach leo, ach tá tú ag cur éagóra orm ma síleann tú sin”. An lá ‘na dhiaidh sin chuaidh Cnapastún
    Seán Mac
    Ní fios