Scoil: Mucros (uimhir rolla 5364)

Mucros, Co. Dhún na nGall
Aodh Ua hEigeartaigh

1. Na Préatai
    Ní chuireann muid préataí ar an fheirm sa bhaile gach bliadhain. Cuireann muid préataí ann bliadhain amháin agus coirce ins an talamh céadna an bliadhain na dhiaidh sin agus mar sin de préataí agus coirce gach darna bliadhain. Ullmuigheann mo athair an talamh fá na gcoinne. Is i n-iomaireacha a chuirtear na préataí. Gheibheann mo athair córda agus ta slat ceangailte ar gach ceann de agus sáitheann sé píosa amháin aca suas ag bárr an chuibhreann agus bheir sé an córda síos go díreach go dtí an bun. Annsin gnídheann sé lorg claise ag taobh an líne. Is i sean-talaimh le spádaí a gníthear an iomaire. Níl a fhios aca cé aca gnídheadh siad na spádaí san áit seo fad o shoin nó nach ndeánadh.
    II
    Cunntas ar an phór.
    Ar dtús gheibeann muinntear an bhaile cliabh agus sgian géar. Ceangailleann siad giota beag éadach ar an áit a mbíonn an t-órdóg ar an sgian, nuair a bhíos duine a scoilteadh. Annsin tugann siad asteach baiscóid nó cliabh de préataí as Toigh na bPréataí. Annsin
    Tomás Ua
    Ní fios