Scoil: Mucros (uimhir rolla 5364)

Mucros, Co. Dhún na nGall
Aodh Ua hEigeartaigh

Ar an leathanach seo

1. Bhí Micheál i gCill Cartha am amhain. Bhí iomradh ar go rabh sé eagnaidhe. Nuair a rugadh páiste ins an am sin bá ghnathach féasta féasta a bheith ag na daoine. Theigheadh Micheal Ua Chordáin chuig na féasta seo agus bhfearr leis na daoiní gan a theacht. Rinne siad casaoid den stagart fá dtaobh de.
    Lá amhain nuair a bhí Micheal ag siubhal an bhothar fuair an sagart suas leis. Diarr an sagart ar Mhicheal cá h-áit a rabh sé ag dul agus dubhairt Micheal go rabh sé ag dul amach chuig an Chruaich bheag chuig baisteadh a bhí annsin. Dfhiafruigh an sagart de an dtiocfadh leis baisteadh tuata a dheanamh agus dubhairt Micheal go dtiocfadh. Casadh ortha ar thaobh an bhealaigh mhóir sean bhearad a bhí déanta de olann. Diarr an sagart ar Mhiceal baisteadh tuata a dheanamh ar an sean h-ata. Dubhairt Micheal:-
    “Baistim thú gan ceann gan
      1. daoine de réir aicme