Scoil: Cineal Conaill (uimhir rolla 15271)

Garbhachadh, Co. Dhún na nGall
Antoin Ó Dochartaigh

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear na chomhnuide leis féin síos anseo i dteach bheag ag cois na locha tá tamall ó shoin. Bal, bhí sé na stracthóir mhór amuigh go luach as go mall agus gach pighinn a gheobhadh sé bhíod sé i dtaisge aige. Ní leigfeadh an chroidhe do a sháith a ithe féin, bhí sé comh h-ainidhseach sin agus bhí sé na rangloman ceart díoghbhail cothaí. ba chifleógach brathogach é ná ní leigfeadh a chroide do dadaidh a chathamh ar éadach no ar bhiadh.
    Bhíod sé ar siubhal ar na h-aontaighe ag díol as ag ceannacht gan a’n duine na dhiaidh sa bhaile. Ní leigfeadh an ainidhseacht do pósadh ná dá bhfaghad sé bean caithmheach bhéadh sé sgriosta go deó agus ba mhór an rud biadh agus deoch a choinneal le bean féin.
    Fá dheireadh agus é ar aonach i mbaile shiar i gConnachta, casadh air bean a d’fhóirfeadh dó
    A. Ó Dochartaigh