Scoil: Cineal Conaill (uimhir rolla 15271)

Garbhachadh, Co. Dhún na nGall
Antoin Ó Dochartaigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    "Tá bean ins an teach sin shuas", arsa seisean, "agus nuair a rachas tú isteach chuicí seo crámh duit agus sín chuici nuair a rachas sí a chrathadh lámh leat".
    Rinne an t Eireannach mar h iarradh air agus bhí an oiread sin fíocha ar an chailligh chuige go dtearn sí smionag de'n crámh idir a dá láimh.
    Thug sí do trapannaí le cur annsin fá choinne dobhar {chom}. D'iarr sí air nuair a gheobhadh sé ceann é a shailleadh in a chraiceann féin agus é a tabhairt chuici mar sin.
    Rinne an t Éireannach amhlaidh agus sa deireadh bheir sé ar cheann agus shaill sé é in a chraiceann féin agus thug ionus 'uirthi é. Bhruith sise cuid de'n feoil annsin agus thug leadhb do le hithe. Nuair a bhlas se é chonnaic sé an t uathbhas {eaisgí} a bhí curtha i bhfolach ag na Lochlannaigh in gach ceard agus cearn d'Éirinn.
    D'iarr sise air cuid den tsugh a ól annsin agus go bhfeiceadh sé an dá oiread. In áit sin nuair d'ól, 'sé rud a d'imthigh a bhfaca sé roimhe aca as a léarstan agus bhí sé comh dall ionnta as bhí ariamh.
  2. Brat Aréir
    Triúr fear a shuidh ‘un dinneara agus thug bean an toighe an bhruith an-te daobhtha gheall ar cleas a imirt ortha.
    Nuair a bhlas an chead fhear lán spanóige de [chonnaicthea]? do go rabh sé damanta te, ach níor mhaith leis dadaidh a leigint air féin fá sin leis an bheirt eile.
    “Brat aréir”, arsa seisean