Scoil: Cineal Conaill (uimhir rolla 15271)

Garbhachadh, Co. Dhún na nGall
Antoin Ó Dochartaigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    D’íl an darna fear bolgam annsin agus bain sé na deora as a shúile ach bhí sé chomh glic leis an chead duine.
    “Is mairg nar téigh é”, arsa seisean
    D’ól an tríomhadh duine annsin agus sgalladh é i gceart ach bhí seisean chomh stuama le duine
    “An mar sin a d’ól sibh féin é”, arsa seisean.
    Is doice gur leig siad do’n bhrat fuaradh annsin.
  2. “Deireadh fáistme Mac Eóin an gháimbín agus da phreata tur”.
    Fear a bhí i nGleann Finne agus bheireadh sé amach min cháirde agus nuair a thiocadh an tSamhain bheireadh sé amach dá luach na mine ó na daoine bochta. Bhí fear siubhail darb ainm Micheal O Tioráin as Gleann Finne agus thainig sé go Tamhnach Mullaigh. Bhain sé faoi ag Mac Eoin an Gháimbín a bhí pósta ann agus is cosmhail nach rabh Micheal sásta leis an coidheacht a fuair sé aige agus dubhairt sé siúd. Tuigtear as seo nach mbíonn an Gáimbín sona.
    An fear ceadna a dubhairt le Brighid Ní Mháirtín (cailin doigheamhail a b’eadh í) “Amach as sin leat a chaileach an luaith bhuidhe.
  3. “Tá an ceathair os cionn an trí agus gan iomra ar bith ar Niall teacht go fóil”.
    Seán OTomais a bhí na chomhaidhe shuas ag Loch an tSailt. Bhíodh a mhac Niall amuigh ag ol póitín agus ag deánamh drabhlais. Bhí an seanduine agus a nigean sa teach ag