Scoil: Coill Íseal, Ceapach Chuinn (uimhir rolla 14202)

Cill Íseal, Co. Phort Láirge
Seán Ó Conaire

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    ón m'athair as a 'sop' agus an conach air le fíor-feirge ach nuair do rug sé bolta an doras thit an 'corp' isteach maol marbh ar an úrlár.
    Ansan a bhí hulabalú ann mar sé an chéad rud a bhuail isteach i nár n-aigne ná go raibh sé thar cabhair ó aoinne ar an saol seo.
    Ní ró-fhada gur shleamhnaigh eadh osnadh agus ina dhiaidh sin ceann eile. Ansan bhraithmear é ag oscailt agus ag brolacadh timpeall. Sa deire labhair agus siad na focail a tháinigh as a bhéal ach "Ó go sábháilidh Dia sinn; ciacú beo nó marbh dom?"
    Chiuinigh sé i áit-a-chéile agus bhréagamair uiadh cad a bhí tar éis bainte dho.
    D'innseadh don fear a chomhnuig ag béal dorais afainn - Tomás Tóibín - an rud do thit amach. D'éist sé gan focal go deireadh agus ansan tháinigh óna bhéal na focail seo :- " Sí an bhadhb a bhí ann agus ag teacht fém' an-se atá sí; is gairid domsa anois". Bhí an ceart aige. Fuair sé bás an lá ina dhiaidh sin.
    Seán Ó Conaire