Scoil: Coill Íseal, Ceapach Chuinn (uimhir rolla 14202)

Cill Íseal, Co. Phort Láirge
Seán Ó Conaire

1. (gan teideal) (ar lean)

A policeman some 40 forty years since, in the parish of Kilbrien in this county was collecting the statistics for the census.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    the situation at a glance and, following his mission, he inquired of the widow, "who have we here?" Sharply came the answer from the irate woman, "who would we have but three divils and their mother"?

Timcheall an ama ceudna agus sa cheanntar ceudna bhí sé féin agus a aintín a raibh a radharc go lag aici ag dul an casán treasna páirce chun Aifrinn ag séipéal Chill Bhriain. Bhíodh sa pháirc seo Feuránaig - caoire agus uain. I d'urchur d'fheuch Labhrás ar an dtalamh agus dubhairt go simplidhe. "Ní fheadar cé chaill an paidríní". Crom an bhean bocht ar é thógaint ach me chreach - níor d'éirigh léi. Thug sí fogha fé labhrás ach theip airthi. Chaith sí sileadh ar a incurannaibh agus choinil sí dá aprún iad agus dubhairt "nach fairrsing d-l is dóigh leat paidríní do bheith is tú ag coinne leo gan úanaer ar na bántaibh"
    Seán Ó Conaire
    Labhrás Ó Cadla