Scoil: Coill Íseal, Ceapach Chuinn (uimhir rolla 14202)

Cill Íseal, Co. Phort Láirge
Seán Ó Conaire

Ar an leathanach seo

1. Feirmeoir láidir ab ea athair Tomás Barúin. Chuir sé crann óga i gcúinne páirce mar foscadh dos na beithidheachaibh. Bhí comharsa Tomás Stíbhinn ins chónaí sa cheanntar ceadna. Bhí beirt mac ag an bhfear seo agus ní bhainfear an diabhal féin an bhearna díobh le fiadhantas. Ní shásóch aon rud iad ach a bheith i measc na gcrann n-óg, ag briseadh na gcraobh agus ag slíobadh an croiceann. Ní nach iongnadh bhíodh an feirmeoir ar dhearg-buille.
    Chuaidh sé ar oirichill agus bhí an gunna aige. Nuair a tháinigh sé phléasc sé an gunna san aer i ngrá geit mhillteach do bhaint asta agus d'éirigh leis. As go bráth leis an mbeirt gualainn le gualainn go stad-análach. Ansan tháinigh an chainnt na stisuacha "Ó dar-muige-a-Pheaid, nach fada atá ag éirí linn gan titim after that devil's oon shat".
    Seán Ó Conaire
    Tomás Barúin