Scoil: Coill Íseal, Ceapach Chuinn (uimhir rolla 14202)

Cill Íseal, Co. Phort Láirge
Seán Ó Conaire

Ar an leathanach seo

1. Gabha a beadh an fear seo darbh ainm do Núnán ó pharóiste Dún na Mainistreach le h-ais Dúngarbháin ins na Déise. Duine mí-adhmharach a beadh an fear seo a mbíodh tart millteach ag cur air ag dúiseacht agus ag dul a codladh dó.
    Ní bhíodh sé ró-chruinn ar an gcéird agus bhí ar a chéardcha suite ar thaobh an bhóthair mhóir idir Ceapach Chuinn agus Dúngarbhán.
    Maidin lae an aonaig i nDún-na-Méithbhreac bhí an bóthar go sleamhain le leac-oidhre agus bhí contúirt tuitme ar na capaill. Dá bhrí sin ba iontach an fuascailt ortha an chéarda.
    Bhí Núnán go gnóthach ag cur suas na 'frosters' agus é go luathgháireach leis féin ag maranna ar na blaisteanna portair a bheadh á chaitheamh siar aige tar éis a chuid saothair, ach ní mar síltear bítear go minic.
    D'imigh feirmeoir i ndiaidh feirmeóra agus gan aoinne 'ag síneadh láimh chuige' ach an port céanna ag gach duine dó, ná bíodh an oiread san de luigheachán bliana ort.
    Bhris a fhoidhne air sa deire agus an céad babhta eile do bhuail ar a cluasa an sean-phort céanna na maidne sin amach, a tháinigh le binib "Sa diabhal do mar luigheachán bliana, ní chothóchadh sé an cat dom".
    Seán Ó Conaire