Scoil: Coill Íseal, Ceapach Chuinn (uimhir rolla 14202)

Cill Íseal, Co. Phort Láirge
Seán Ó Conaire

Ar an leathanach seo

1. Is dócha go bhfuil triochad bliain anois ó innseadh so dom. Is ag dul abhaile ón scoil do bhíos féin nuair do chonacas fear ar thaobh an bhóthair agus é ag deisiú rothar.
    Stadas is bheannuigheas dó. Is é do bhí go cráidte. Dúirt sé liom gurab é sin an t-octú babhta aige an lá san ag stopadh poill san mboinn. Chuir a scéal iontas orm agus dúbhras san leis. "Bhuel", arsa sé "ní chuireann sé iontas ormsa". "Dé chúis é sin?" arsa mise. "Mar nuair do bhíos ag bogadh chun bóthair ar maidin is ar éigin a bhíos socair ar an ndiollaid nuair treasna an bhóthair romham amach le bean agus a cuid gruaige rua buí an imeacht le gaoith".
    "Dá gcuimhneóchainn orm féin in am, chasfainn abhaile, ach bhí sé de mí-ádh orm dul chun cinn. Tá fhios agam anois cad ba bhun leis - an ceann rus sin a bhuail treasna orm ar maidin. Má bhuaileann a leithéid arís fúm, ní bheidh orm ach casadh abhaile dhom féin".
    Seán Ó Conaire