School: Coill Íseal, Ceapach Chuinn (roll number 14202)

Cill Íseal, Co. Phort Láirge
Seán Ó Conaire

Cathal Crobh Dearg ón Spáinn a bhí ag teacht go h-Éirinn ag iarraidh ingíne an Ríogh.

Cathal Crobh Dearg ón Spáinn a bhí ag teacht go h-Éirinn ag iarraidh ingíne an Ríogh. Bhí sé ag ullmhú chun dul go dtí an Caisleán.
    Ghlaoidh sé leis a ghadhair dhruimneacha, a dhiallaití dearga, fuaimneacha, fuibhreacha, luachmhara, rudracha, castracha, calracha, craoracha.
    Shiúl sé naoi gcéad míle sa neomint le spur a béil-iarann agus le srian a bhéil órdha. Shocraig sé air a sheircín shróileach; a dhá bhróigín míne dubha Eadtroma de craiceann na bó bhainne druiminne léithe nár lig riamh ar aon dtaobh dá taobhannaibh; ar a gcuid laogh, ar a gcuid lacht; ná ar a gcuid rath saolta, ach buille dhá h-adharc do bhualadh sa talamh, iompódh ar chnámh a cúil agus codladh ar an gcuma san. Dhein sé seasamh ar phort an fhuaráin.
    Is breá deas taithnmheach a dheir an seasamh sin dó. Chíor sé a cheann; ní sé a lámha. D'fhéach sé siar, ó thuaidh agus ó dheas. D'iarr ar Dhia é chur ar a leas. D'ith a bhricfast, má fuair agus mar a bhfuair d'imigh i n-éagnuis ach is dócha go bhfuair is nach leite min-bhuí na prátaí dubha é.
    Bhí sé ag imeacht leis go raibh néalta dubha, dorcha, na h-oíche ag teacht. An luch ag dul i bpoll; an seabhac ag dul i gcrann; an gearrán bán ag dul ar scáth na cupóige agus an riabach pioc de anam na capóige a d'fhainfeadh síos ná suas leis. An dreoilín ag cur giollachán a dhá shúil amach ag iarraidh breith ón oíche agus an oíche ag breith air.
    Seán Ó Conaire
    Donnchadh Ó Caoimh