Scoil: West Waterford Branch I.N.T.O (uimhir rolla n/a)

Cois Abha Móire agus Cois Bhríde, Co. Phort Láirge
James Cashman

ag deineann na fir agus na mná a théigheann ann.
    Do thógas muinntear na h-áite uisge an tobair i gcóir tae fadó ach ní deintear anois é. D'fhásadh biolar ann leis agus d'úsáideadh siad é. Fásann crainn fearna go flúirseach in aice an tobair ar chúrsa an t-srutha a théigheann as go dtí abhainn atá san gcomharsanait.
  2. Is i mBaile na Rátha atá an tobair san. Deirtear go bhfuil umar uirtha ann agus bhí fir uair amháin ag romhar na h-áite chun é d'fhágail nuair chonnaiceadar trí comharsain tré thoine. Ritheadar chun iad do shabháil ach nuair srois siad an áit ní raibh aon rud bun ós cionn le feiscint. Do stad siad den obair a bhí idir lámhaibh aca dá bhárr.
    Níl aon sgéal eile ar fághail fé sin ach úsáidtear an uisge mar fíor uisge go dtí an lá inniú.
    James Cashman