School: Dubhlinn (B.), Inis (roll number 4870)

Doolin, Co. Clare
Tadhg Ó Seasnáin

1. Mar cuir Bothalum a chuid airgid i bhfolach. Oidhche amháin chuaidh Bothlum amac agus bhí seisear fear leis agus cuir se an t-airgead i bfholach amuig agus an seisear fear sin leis.
    Cuadar abaile annsan san oidhche agus do bhain se an ceann den sesiear fear ud agus ní raibh fhios ag aoinne annsan cá raibh a cuid airgead
    Seán Mac Uilliam
    Doolin, Co. Clare
    Seán Mac Uilliam
    60
    Doolin, Co. Clare
  2. Bhí fear in a comhnuidhe i nGorta Chlab darbh ainm Bothlum. Do bhí daoine san áit sin fadó agus nuair a bhíodh siad ag gabáíl treasna na h-abhann do caitheadh Bothlum iad isteach i cliabh nó lios ar ead trí na ceithre lá agus bhíodh siad ag fághail bháis leis an ocras, agus do tugadh Gorta Chlab ar an áit sin ó shion.
    Do bhí chnoc beag ar an talamh agus dubradh go raibh císte óír annsan agus go raibh Bothlum ag tabhairt aire dó agus aoinne a chonnaic sé ag teacht cun an cnuic sin agus ag iarraidh an óir d'fhághail.
    Do bhí rud mór aige cun droch dhaoine do crocadh agus ritheadh sé ina ndiaidh agus dá mbeirfeadh sé ortha do crocfadh sé iad.